•  
  •  
  •  

 

 
 

Календар

 

Контакти

 

 

История

Злокучен е едно от селата в Шуменско, където твърде рано пламва  искрата на знанието и просветата.Запалва я като вощеница даскал Георги от Смядово. С това заромонява още един ручей на народното самосъзнание – ручей, който не е секнал и до днес.

 

За начало на учебната дейност се счита  1858 година. Първи учители са : Даскал Георги, Атанас Минев, Ламбри Хаджигеоргиев, даскал Руско.

 

Първото училище било от две стаи и се намирало в двора на сегашната детска градина.С нарастване на населението, расте и броят на учениците и училището се оказало малко.

 

През 1923 година било решено от училищното настоятелство и общината да се изгради ново училище. На 1 май 1923 година били сложени основите на новото училище, което отваря врати на 15 септември 1924 година. Започва да функционира като начално училище с главен учител – Владимир Шейтанов и учители : Бойка Шейтанова, Веле Тенева, Мара Герова, Стоянка Златева. В него учат и ученици от I и  II прогимназиален ( сегашни 5 и 6 ) клас.

 

Селото расте и нуждата от второ – начално училище, става все по- осезаема. По решение на училищното настоятелство и Общинския съвет се взема решение за построяването на училище с 4 класни стаи. Новата постройка е завършена през 1933 година. Носи името на Пейо Яворов.

 

През 1950 година , с решение на Общинския съвет, начална и прогимназиална степен започват да учат в една сграда, като училището става основно. За директор е назначен Йордан Геров Косев.

 

През 1972 година двете училищни сгради са обединени с името „Христо Ботев“

 

В своята 160 – годишна история училището е дало много учители, лекари, учени, строители, инженери. Много от учителите, работили в училището, си спомнят трудното, но интересно училищно ежедневие.

 

Това ежедневие продължава и днес. В училището учат 150 ученици, предимно от ромски произход, обединени в 7 класа: 4 класа  - в начален етап и 3 класа  - в   прогимназиален етап. До учебната 2016 / 2017 в училището имаше и 8 клас